Om nålebinding og de forskjellige stingene

Modul 2

Om nålebinding
Nålebinding er som nevnt i modul 1 en eldgammel masketeknikk som ble brukt i lang tid før strikkingen tok over fra rundt 1600-1700 tallet. Begrepet "nålebinding" ble introdusert før på 1970-tallet. Før det var det kalt "énpinne-strikking", og før det igjen er det ingen sikre kilder på hva det ble kalt. Nålebinding har ikke bare vært brukt i Norden, men rundt om kring i store deler av verden. De første funnene er datert mellom 300 f.kr og 300 e.kr i Peru. Der fant i de hatter og sjal laget av denne teknikken. Nålebinding blir fortsatt praktisert av kvinner fra Nantistammen, Camisea regionen i Peru. De bruker det til å lage armbånd.


I nålebinding bruker man ei tre- eller beinnål som redskap. Man nålebinder ved å lage en løkke og dra nål og tråd gjennom. Knuten som blir dannet blir ikke strammet, men danner den neste løkken. Maskestørrelsen avgjøres av størrelsen på tommelen. Man nålebinder oftest i ull ettersom man skjøter på en ny tråd ved toving. Dette gjør det mulig å foreksempel klippe av fremste del av sokken hvis det er blitt hull, for å så lage en ny tupp.
Det sies at det finnes over tusen ulike varianter av nålebinding, hvorav et tjuetalls er mest kjent. Disse har fått navn etter plasser hvor det er blitt funnet plagg laget i de ulike teknikkene. Noen av de mest populære er oslostinget, finskestinget, yorkstinget, korgen/mammenstinget og åslestinget. Hver av disse kan igjen varieres med flere eller færre masker på nåla for å få tykkere eller tynnere nålebinding. Jo flere masker på nåla, jo tettere og tykkere blir produktet. Dette gjør at det finnes et hav av muligheter når det gjelder nålebinding, og det blir aldri kjedelig.
Til forskjell fra strikking er det i nålebinding umulig å lage oppskrifter med masketall og «pinnestørrelse». Tommelen er ditt redskap, og tommelstørrelsen vil naturligvis variere fra person til person. Nålebinding er både garn- og tidkrevende, til gjengjeld får du et solid og 100 % garantert håndlaget produkt – ingen maskin er i stand til å gjøre denne teknikken. Det er heller ikke mulig å rekke opp igjen feil slik som med strikking – ved feil må det sys i retur - så her er en nødt til å være tålmodig. Fordelen med dette er samtidig at produktene ikke vil rakne opp dersom det slites hull i dem. Dessuten er nålebinding nybegynnervennlig, da det ikke så lett blir ujevnt slik som det fort kan bli med strikking. Tykkelsen gjør produktene også svært slitesterke, for ikke å snakke om varme.
Når man først behersker stingene og prinsippene for øking og felling, er det beste å prøve seg fram med fasonger og størrelser, fremfor å følge bestemte oppskrifter. Skal du lage for eksempel sokker til deg selv, er det beste å prøve sokken på underveis og øke og felle der det trengs. Når du skal lage par av noe, for eksempel sokker eller votter, anbefales det å jobbe parallelt med de to for å få dem like store, da det er vanskelig å se økinger og fellinger på det ferdige arbeidet. For hver gang du skal skjøte tråden kan du for eksempel bytte mellom de to.
Tre forskjellige sting
Som nevnt ovenfor er det utrolig mange forskjellige varianter av nålebinding. Tre av de teknikkene som er funnet vil du kunne se i bilder nedenfor, de er Oslosting, Åslesting og Finsksting,

Oslosting
Oslosting har fått navn etter et funn av en vott i gamlebyen i Oslo, datert tilbake til ca 1000 e. Kr. Det er en av de enkleste nålebindingsvariantene, og det går noe fortere med denne varianten en flere andre. 

Åslesting
Denne teknikken er kjent fra en 1500-tallsvott fra Åsle i Sverige. Dette stinget gjør produktet noe stivere enn flere andre sting, noe som gjør det nyttig hvis en skal beholde struktur på noe. Som foreksempel innersokker til skinnsko, da er det greit at det er stivelse i det.

Finsksting
Opphavet til dette navnet er noe diffust. Det er flere som betegner alle de nordiske stingene som "finskesting", mens noen vil ha det til at dette navnet kommer etter en tradisjon de holdt gående i Nord-Finland til etter 1900-tallet. I dette kurset vil dere lære å nålebinde med denne varianten. Videokurs til oppstart finner du i Modul 3.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar